Saison2019Maart
SyntraWest April2019

Acné behandelen

Tijdens de puberteit krijgen heel wat jongeren, zowel jongens als meisjes, last van acné. Acné, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is een overkoepelende term voor diverse huidaandoeningen met als gemeenschappelijke eigenschap het ontstaan van puistjes. Meestal ontstaan deze puistjes in het gezicht, in de nek en op de schouders. Ze ontstaan door een overproductie aan talg, waarna de talgkliertjes uitzetten en verstoppen. Bacteriën nestelen zich vervolgens in de kliertjes en zorgen voor ontstekingen.

Hoewel meisjes vaak op vroegere leeftijd last krijgen van acné, zijn de puistjes meestal hardnekkiger aanwezig bij jongens. Dat komt omdat de overmatige talgproductie gestimuleerd wordt door androgenen, die meer voorkomen in het mannelijke lichaam.
In de meeste gevallen kan acné behandeld worden. Voor lichte acné kan een kwalitatief, PH-neutraal reinigingsproduct al helpen, terwijl men bij meer ernstige vormen meestal beroep doet op een dermatoloog voor een aangepaste behandeling. Als professionele cleansers, tonics of reinigingsgels geen effect hebben, zijn er nog diverse andere behandelingen mogelijk. Vaak wordt een antibioticakuur opgestart, maar er zijn ook meer gesofisticeerde therapieën waarmee artsen goede resultaten kunnen behalen.

ACNE_BEHANDELEN_2

Bij fotodynamische therapie wordt de acné lichtgevoelig gemaakt en daarna weggewerkt met een speciale lichtbron. Ook in schoonheidsinstituten worden effectieve behandelingen voorgesteld met klassieke lichttherapie in combinatie met  specifieke producten voor probleemhuid.  In zeer ernstige gevallen kan isotretinoïne voorgeschreven worden. Dit middel is zeer efficiënt maar heeft een minder goede reputatie vanwege de potentiële ernstige bijwerkingen, zowel lichamelijk als psychisch.

acne_behandelen_1
Acné kan, mits het niet goed of niet tijdig behandeld wordt, littekens veroorzaken. Voldoende opvolging en gespecialiseerde hulp is dan ook aangewezen, vooral wanneer de acné ernstige vormen aanneemt.  In dat geval is het als schoonheidsspecialiste steeds aangeraden om uw klanten door te verwijzen voor professioneel advies.