SaisonEindMei2018
greta baeten1
greta baeten

Microalgen, een natuurlijke hulp bij huidproblemen

door op 10 april 2018

Een bijna onuitputtelijke voorraad aan potentieel nieuwe werkstoffen komen voor in onze oceanen. Men onderzoekt het gebruik van algen, met succes. Ze zijn uitstekend inzetbaar bij allerhande huidproblemen. Algen helpen ons immuunsysteem én de microflora van onze huid te herstellen.

Algen zijn planten zonder steel, wortel en bladeren en leven in water. Er zijn wel 15.000 soorten, en ze kunnen met gemak 25 jaar oud worden. Algen zijn te onderscheiden in zoetwateralgen en zeealgen, zeewier dus.  Zoetwateralgen  zijn behalve voor de kleurstof niet erg waardevol, zeealgen daarentegen bevatten veel werkzame stoffen, vooral mineralen.  We kunnen de algen onderverdelen in bruinalgen, roodalgen (Rhodophyta), groenalgen (Chlorophyta) en blauwalgen, deze laatste is een bacterie.

Zeewier wordt gekweekt, datgene dat we op het strand vinden heeft zijn kracht al verloren. Zeewierextract regelt de vochtigheidsgraad van de huid en maakt het haar steviger en antistatisch. Niet elk algenextract is gelijk. Samenstellingen zijn effectiever, ze bevatten de beste eigenschappen van elke soort. Extract met de juiste samenstelling bevat vitaminen, mineralen en proteïnen in de juiste verhouding voor het beoogde resultaat. Het vergt kennis om de juiste samenstelling stabiel te behouden, want algen passen zich zeer snel aan, en hun samenstelling verandert ook snel.

Zeewier wordt sinds de oudheid zowel inwendig als uitwendig medicinaal toegepast. De Azteken en de Maya’s gebruikten algen voor kwalen variërend van huidproblemen tot spijsverteringsstoornissen en ziektes die verband houden met een verzwakt immuunsysteem.

Er zijn supplementen op basis van algen, zoals Spirulina en Chlorella, met als voordelen  een hoog eiwit gehalte, antioxidanten, essentiële vetzuren, sporenelementen, vitaminen , mineralen en enzymen, en daarmee verdienen algen de titel ‘superfood’. Algen zorgen mee voor gezonde cellen in ons hele lichaam, ook voor onze huid. Ze kunnen ook het co-enzym Q10 aanmaken, heel belangrijk voor het goed functioneren van de cellen.

De algen die gebruikt worden als supplement en die welke op de huid werken, zijn verschillend. Algen zijn nuttig voor ontgifting. Ze hebben een zuiverende werking, dringen door de celwand en verwijderen schadelijke stoffen die kunnen leiden tot eczeem, vroegtijdige veroudering en andere problemen.

Wil je meer weten over micro-algen :

Studiedag bij La Vita Distribution op zondag 6 mei.  Meer info volgt nog.

About redactie

De redactie bestaat uit een groep enthousiaste vakmensen gedreven in hun vak en/of deelgebied. De Beautybizz redactie bestaat ondermeer uit een ervaren schoonheidsspecialiste, nagelstyliste, make-up artist, mensen uit het onderwijs en uit de BV wereld. Heb je zelf schrijverstalent en voel je je geroepen om regelmatig teksten of reportages aan te leveren, laat het ons gerust weten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *