Wat is het nut van voedingssupplementen ?

door op 1 april 2014

Voedingssupplementen worden vaak gebruikt om de algemene gezondheid te bevorderen of om een specifiek probleem te ondersteunen. Een voedingssupplement is een geconcentreerde bron van vitamines en/of mineralen, maar kan ook samengesteld zijn uit andere elementen met een fysiologisch of voedingskundig effect. Zoals de naam ook doet vermoeden, zijn voedingssupplementen een aanvulling op de dagelijkse voeding en kunnen ze niet als vervanger gebruikt worden. Er zijn synthetische supplementen, maar ook natuurlijke, zoals bv gevriesdroogde bessen, visolie, thee, algen, etc…

Het nut van voedingssupplementen

De meningen over het nut van voedingssupplementen zijn verdeeld. Artsen vinden het vaak onnodig en weinig efficiënt, terwijl voedingsspecialisten meestal wel achter het –weliswaar overwogen – gebruik van supplementen staan. In een periode van vermoeidheid of verlaagde energie kan een voedingssupplement een nuttige aanvulling zijn. Ook voor topsporters die langdurige prestaties moeten leveren of op een specifiek moment in topvorm moeten zijn, kan het juiste supplement een goed hulpmiddel zijn. Supplementen die de stofwiseling activeren kunnen nuttig zijn als men gewicht wil verliezen.

Advies ?

Steeds vaker gebruiken mensen supplementen ter preventie van ziektes zoals kanker. Echter is de beschermende werking van dergelijke aanvullingen nog niet bewezen. Heel wat voedingssupplementen zijn zonder voorschrift verkrijgbaar,  bij de drogist, de apotheek of  bij een gezondheidscoach. Toch is het verstandig om medisch advies in te winnen alvorens een supplement in te nemen. Een bloedonderzoek kan eventuele tekorten aan het licht brengen en kan een indicatie geven van welke supplementen al dan niet nuttig kunnen zijn. Wie twijfelt over het al dan niet gebruiken van een voedingssupplement, kan terecht bij een apotheek, huisarts of voedingsadviseur voor professionele raad. De bijsluiter van het product kan meer informatie verschaffen over de werking en de aanbevolen hoeveelheid.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SLUIT
CLOSE