Wat is Manuele Lymfedrainage massage?

door op 30 oktober 2014
lymfedrainage massage

Deze drainerende massage verbetert de lymfecirculatie en helpt vocht- en afvalstoffen af te voeren. Het is een zeer zachte, pompende, ritmische massage, die het afslankingsproces ondersteunt. De behandeling is ook heilzaam bij o.a. aderspat, etalagebenen, vochtretentie, vermoeide, opgezwollen benen, na een cosmetische ingreep en wanneer harde en stevige massage niet aan te raden is. Er zijn twee manuele methodes, en er zijn ook toestellen op de markt die lymfedrainage kunnen uitvoeren.

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht, dat zich in en rondom alle lichaamscellen bevindt. Veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, zoals het vervoer van zenuwprikkels, hormonen en voedingsstoffen, het afvoeren van afvalstoffen en het uitwisselen van stoffen  en gassen.

Het lichaam is in evenwicht als de waterhuishouding optimaal zijn werk doet. Het lymfestelsel speelt dus ook een belangrijke rol bij de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. De lymfe vervult een voedende, zuiverende en drainerende rol.

lymfedrainageHoe gaat een lymfedrainage in z’n werk ?

Lymfedrainage is een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. Er zijn twee manuele methodes, en er zijn ook toestellen op de markt die lymfedrainage kunnen uitvoeren, bvb. pressotherapie. Als je manueel werkt kan je beter inspelen op de individuele situatie van de klant. Dit vergt wel oefening en ervaring. Om lymfedrainage te kunnen/mogen toepassen moet je een specifieke cursus volgen. Als schoonheidsspecialiste mogen wij enkel behandelen als er uiteraard geen medische indicatie is. Daarom is het intake gesprek zo belangrijk bij lymfedrainage. Er zijn namelijk wel enkele contra indicaties en de verwachtingen van de klant moeten realistisch zijn. Vraag dus zeker of er gezondheidsproblemen zijn !  Neem bij twijfel eerst contact op met de huisarts.

De twee  methodes voor manuele lymfedrainage zijn:

 –          de methode Vodder, die vooral in de medische wereld gebruikt wordt; o.a. bij kanker, en als er lymfeklieren weg genomen zijn;

–          de methode Leduc, minder bekend, maar ook heel efficiënt.

Bij de Manuele Lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk, want dit ritme moet overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd. Het vergt wel wat concentratie van degene die de behandeling uitvoert. In principe zal de behandeling vrijwel pijnloos zijn.  De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en benen en/of het gelaat.

Wanneer is lymfedrainage inzetbaar?

De manuele lymfedrainage is toepasbaar bij veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen bij:

* zwellingen (oedeem) bvb. lymfoedeem, eventueel na een operatie of lifting, maar vraag akkoord van de arts

* bloeduitstortingen

* vochtretentie

* spierpijnen

* cellulitis

* bloedcirculatiestoornissen.

Voor wie is het niet geschikt:

* bij hoge koorts

* kwaadaardige tumoren of kanker

* acute ontstekingen, vooral in het vaat- en lymfesysteem

* acute bacteriële infecties

* te actieve schildklier

* groter wordende wratten

* zwangerschap met risicofactoren

* zweer in de dikke darm.

 

manuele-lymfedrainageBovenstaand zijn zaken die je beslist ooit  in mindere of meerdere mate hebt geleerd.

Heb jezelf nood om bepaalde technieken even op te frissen, neem dan zeker het handboek lymfedrainage bij de hand.  Je vindt deze in onze webshop.

 

 

 

www.GalenDynamics.be

www.GalenDynamics.be

 

 

 

About Christine Huybrechts

Christine Huybrechts werkt al 30 jaar als zelfstandige schoonheidsspecialiste en massagetherapeute. Ik ben gespecialiseerd in massages en natuurlijke gelaatsverzorgingen en heb heel wat ervaring opgebouwd als wellnessspecialiste. Ik ga daarbij dieper dan de pure fysieke benadering, omdat de binnenkant en de buitenkant van het lichaam met elkaar verweven zijn en niet los van elkaar kunnen behandeld worden. Vanuit de klassieke schoonheidsverzorging is de interesse en de kennis van de alternatieve geneeswijzen gegroeid. Ik volgde verschillende cursussen bij Oost West Centrum, waar Oosterse en Westerse technieken elkaar ontmoeten. Meer info op mijn site : www.artemis-schoonheidsinstituut.be

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SLUIT
CLOSE